Sale & Lease Back in de metaalbewerking? Ja, natuurlijk!

Datum: 05 oktober 2021
Sale & Lease Back in de metaalbewerking? Ja, natuurlijk!

Sale & Lease Back van uw bedrijfsmiddelen!

Als ondernemer zoek je altijd naar manieren om aan werkkapitaal te komen. Om te groeien, voorraden in te slaan, een marketingcampagne te bekostigen, of mensen aan te nemen.

Normaal zal je als ondernemer proberen dit uit de kasstroom te halen of te lenen bij de bank middels bv. een rekening courant-krediet. Minder bekend is dat kapitaal dat in de bedrijfsmiddelen (vast) zit, met Sale & Lease Back (S&LB) liquide kan worden gemaakt.

Hoe werkt S&LB?

Met S&LB verkoop je het eigen bedrijfsmiddel (zoals een freesmachine of draaibank) aan een financier en leaset deze weer terug via een financial- of operational lease-financiering. De opbrengst van de verkoop krijg je op je rekening gestort en kan direct ingezet worden.

Je kunt een bedrijfsmiddel inzetten voor S&LB wanneer het bedrijfsmiddel volledig in eigendom is, ‘vrij & onbezwaard’ is, wat zoveel betekent als dat het object niet al in pand is gegeven aan een ander. Indien de metaalbewerkingsmachine bijvoorbeeld eerder geleaset werd, dient die lease afgelopen te zijn.

De marktwaarde en de leeftijd van een machine bepalen de hoogte en de looptijd van de lease. Het kredietbedrag hoeft niet 100% van de marktwaarde te zijn.

Welke gegevens zijn nodig?

De bedrijfscijfers worden gevraagd en dienen op orde te zijn. Ook wil de financier graag weten waar de vrijgekomen gelden voor worden gebruikt.

Bij een S&LB is aanvullend de originele aankoopfactuur nodig en een kopie betalingsbewijs. Verder tekent de huisbank een document voor de ‘vrijgave pandrecht’. Dat is een verklaring dat het bedrijfsmiddel niet tot de zekerheden van de bank behoort.

Welke bedrijfsmiddelen zijn te herfinancieren?

Er zijn herfinancieringsmogelijkheden voor o.a. de volgende type equipment:

Sale & lease back is al mogelijk voor financieringen vanaf € 50.000. Machines tot 15 jaar oud zijn voor periodes tot en met 60 maanden te financieren middels operational lease (off-balance). Een machine van 12 jaar oud kan bv. nog 36 maanden gefinancierd worden.

Eigenlijk heel erg logisch dat dit mogelijk is: de grootste waarde-afschrijving vindt plaats direct na levering van een nieuwe machine. De jaren erna gaat de afschrijving procentueel gezien steeds langzamer. En de economische inzet -en dus ook waarde van machines- kan tientallen jaren duren.

Het kredietaanvraagproces zelf wordt doorgaans binnen enkele dagen afgerond.

Iets voor jou?

Neem contact met ons op en we kijken of S&LB concreet een mogelijkheid is. Ik en mijn collega’s van Activum Finance helpen je graag!

NB:
Voor nieuwe machines, of combinaties van gebruikt en nieuw, hebben we uiteraard ook prachtige oplossingen! Neem contact op en vraag ons naar de mogelijkheden.

Deel dit bericht:

Casper J. Barendse (1971)

Casper J. Barendse (1971)

Partner

Sinds 2008 werkzaam voor Activum als partner. Hij wordt enthousiast van ondernemen en ondernemers: "iets uit niets creëren" is het mooiste wat er is.

Contact: 06-10674203 / cjb@activum-finance.nl