Elektrisch rijden alleen op de kermis? Welnee, zakelijk gezien de logische stap!

Datum: 31 januari 2023
Elektrisch rijden alleen op de kermis? Welnee, zakelijk gezien de logische stap!

Het is heel simpel: elektrisch rijden is beter voor mens en milieu.
U ziet graag uw nageslacht genieten van een gezonde aardbol. Bovendien bent u dol op fiscale voordelen en ja...  Putin’s nare spel met gas motiveert u ook.

De bezwaren ziet u ook: vakanties met de auto dienen wat beter gepland te worden, lekker ‘rev-ven’ kan niet meer, de elektrische auto’s zijn niet bepaald gratis, en uw huidige auto kan nog best wel even mee.

We zetten het graag voor u op een rij

Voordelen van nu overstappen:

 • Subsidies
 • Regelingen
 • Bijtelling
 • Restwaarde van uw huidige fossiele vehikel
  (beter nu verkopen dan richting het einde van het fossiele tijdperk)
 • U vervuilt minder
 • Klaar voor de zero emissie zones die vanaf 2025 in verschillende gemeenten ontstaan

Nadelen van nu overstappen:

 • Hogere kosten
 • Kapitaalvernietiging huidig vervoermiddel
  (al zal de restwaarde over enkele jaren aanzienlijk harder afnemen dan zonder de aanstaande electrificatie van transport)
 • Gedoe, administratie

Welke subsidies & regelingen zijn er?

SEBA voor elektrische bedrijfsauto’s

Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) krijg je maximaal € 5.000 korting op een elektrische bedrijfswagen. Dit geldt zowel voor koop als lease. Als je SEBA wil aanvragen, moet je goed op de volgende zaken letten:

 • Een verkoopprijs van minimaal € 20.000. De hoogte van de subsidie is 10% van de nettoprijs van de nieuwe elektrische bedrijfswagen (maximaal € 5.000).
 • De subsidie kan je alleen aanvragen vóór de levering. Ook mag de auto niet op je naam staan geregistreerd.
 • De levering is vastgelegd in de koop- of lease overeenkomst. Maar: deze mag bij het indienen van de aanvraag nog niet definitief zijn. Als je na de aanvraag toch geen subsidie krijgt, kun je nog afzien van het koop- of leasecontract.

De SEBA-subsidie vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie is te combineren met andere regelingen zoals MIA en VAMIL.


MIA / VAMIL subsidie

Koop je in 2023 een zakelijke elektrische bestelauto, of ga je er een (financial) leasen? Dan profiteer je van 45% investeringsaftrek met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Daarnaast mag je 75% van de investeringskosten afschrijven dankzij de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Voor de MIA/VAMIL moet de bestelauto wel aan bepaalde eisen voldoen.

De MIA/VAMIL vraag je ook aan bij RVO. Let op: voor MIA en VAMIL zijn per jaar vaste budgetten beschikbaar en dat betekent dat op een gegeven moment de pot op is.

Bijtelling

Als je ook privé in je volledig elektrische zakelijke auto rijdt, dan heb je in 2023 nog een verlaagde bijtelling van 16%. Deze voordelige bijtelling geldt voor een maximumbedrag van € 30.000 van de catalogusprijs. Daarboven betaal je een bijtelling van 22%. Het voordelige bijtellingspercentage gaat in op het moment van ingebruikname en geldt vijf jaar.

De bijtellingsregeling voor elektrisch rijden wordt de komende jaren stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2026 geldt een volledige bijtelling van 22%.

En ja: al die mooie regelingen gelden ook voor ondernemers die hun wagenpark middels financial lease financieren.

Interesse? Kijk eens naar de mogelijkheden voor personenauto’s of bedrijfswagens.

Voor overige vragen: bel ons!

Deel dit bericht:

Casper J. Barendse (1971)

Casper J. Barendse (1971)

Partner

Sinds 2008 werkzaam voor Activum als partner. Hij wordt enthousiast van ondernemen en ondernemers: "iets uit niets creëren" is het mooiste wat er is.

Contact: 06-10674203 / cjb@activum-finance.nl