To Financial or to Operational Lease - that’s the question

Datum: 19 september 2019
To Financial or to Operational Lease - that’s the question

Nadat er een beslissing is genomen om een bedrijfsmiddel via lease te financieren, moet er nagedacht worden over de leasevorm.

Financial lease

Financial lease is een interessante financieringsvorm voor ondernemers en zelfstandige ondernemers. Waarom? Omdat je met lease een investering kunt doen zonder dat dit direct ten koste gaat van de liquiditeit. Je wordt direct economisch eigenaar van de equipment, waardoor je de equipment op de balans kunt activeren. En dat met een financiering tot 100% van de investeringswaarde, plus BTW! Je kiest namelijk zelf de hoogte van de aanbetaling: dat mag ook € 0 zijn. Tevens kun je kiezen -afhankelijk van het object natuurlijk- voor een slottermijn in uw leasecontract. Dit is een restantbetaling aan het einde van de overeenkomst, waardoor je minder aflost op het krediet gedurende de looptijd, je hebt dan een lagere maandtermijn.

Operational lease

Operational lease is een leasevorm waarbij de leasemaatschappij  juridisch en economisch eigenaar is van het geleasede object. De lessee is de gebruiker -vergelijkbaar met een huurder- en draagt geen restwaarderisico met betrekking tot het object. Bij een operational lease is het restwaarderisico voor rekening van de lessor. Deze zal aan het einde van het contract de machine terugnemen en voor een zo goed mogelijke prijs proberen te verkopen of opnieuw in lease uitzetten. Tenzij de klant het object wil overnemen natuurlijk: die optie is er doorgaans ook. Soms wordt bij een operational lease extra diensten toegevoegd, bovenop het gebruiksrecht. Denk daarbij aan service & onderhoud, vervanging en verzekering.

Omdat de lessor meer risico draagt dan bij een financial lease overeenkomst zal hij dit verrekenen in de maandelijkse leaseprijs. Om die reden is een operational lease soms iets duurder zijn dan een financial lease. Maar: daar krijgt de lessee ook weer wat voor terug, namelijk maximaal gemak en géén economische risico’s.

Het komt wel eens voor dat de leasemaatschappij het restwaarderisico op een derde partij afwentelt, bijvoorbeeld in de vorm van een terugkoopverbintenis van de leverancier. De leverancier garandeert de leasemaatschappij dat hij aan het einde van de looptijd het object tegen een bepaalde prijs kan terugnemen. Dat resulteert in voordeel voor alle partijen: de leasemaatschappij heeft geen restwaarderisico, de leverancier heeft zekerheid van een (gunstig) ingekocht product, en de leaser minder risicopremie in het leasetarief.

Advies of keuze

Een keuze voor de juiste leasevorm hangt ook somen met een keuze voor de juiste leasemaatschappij. Advies hierover is soms eenvoudig, soms maatwerk, maar als stelregel kun je aanhouden dat veel samenhangt met de courantheid van het object op einddatum en de voorspelbaarheid van het restwaardeverloop. De leasemaatschappij bepaalt de eindwaarde door verwachte vraag in de markt en data over waardeontwikkeling. Wil je de equipment op de balans, zekerheid over eigendom aan het einde van de looptijd, of gebruik maken van eventuele fiscale voordelen, dan kies je sneller voor financial lease. Draait het voor de lessee met name om het gebruik van de equipment, en weet je nu al dat je na de looptijd de equipment wil vervangen met meer up to date equipment, dan kies je logischerwijs voor operational lease.

Liever persoonlijk contact voor een advies dat aansluit op uw situatie? Neem contact op met ons! Liever zelf uw lease berekenen? Gebruik onze lease calculator!

 

Deel dit bericht:

Edwin Vork (1963)

Edwin Vork (1963)

Account manager

Edwin houdt ervan om voor team & klant te scoren.
Dat deed hij al als AZ-voetballer. En dat doet hij met niet minder enthousiasme als lease expert!