Voordelen van Lease

Datum: 09 januari 2019
Voordelen van Lease

Lease is inmiddels bekend bij veel ondernemers en er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van lease als financieringsmiddel. Echter, nog niet alle ondernemers weten welke voordelen lease met zich mee brengt en wat lease voor ze kan opleveren. In deze blog probeer ik de voordelen van lease te verduidelijken.

Liquiditeit

Lease is bij uitstek het geschikte financieringsmiddel als u geen aanslag wil doen op uw liquiditeiten. Als u het bedrijfsmiddel met eigen middelen zou financieren, dan kunt u uw liquide middelen niet meer gebruiken voor andere zaken zoals inkoop van voorraad. Dit is niet het geval bij lease.
Daarnaast kunt u de maandlasten mee laten lopen met de opbrengsten van het bedrijfsmiddel dat u leaset. Hierdoor wordt zo min mogelijk liquiditeit in beslag genomen en kunt u toch investeren in uw onderneming.

100% financiering

Bij lease kunt u 100% financiering krijgen. Dit komt doordat het bedrijfsmiddel als zekerheid fungeert voor de leasemaatschappij (asset based finance). De leasemaatschappij kent het restwaardeverloop van het bedrijfsmiddel en weet het bijbehorende risico goed te voorspellen, waardoor 100% financiering en een scherp tarief aangeboden kan worden.

Zekerheid

Een groot voordeel bij lease is de zekerheid die aan de financier verstrekt word voor de financiering. In tegenstelling tot lease wordt er bij normale bankfinanciering of een rekening courant-faciliteit meestal een pandrecht op alle vorderingen, voorraad en inventaris gevestigd. De bank focust zich bij de beoordeling van de financiering dus voornamelijk op het gehele bedrijf.
Bij lease is dit niet het geval. Hier ligt de focus voornamelijk op het te financieren bedrijfsmiddel. De financier neemt alleen het bedrijfsmiddel in onderpand en verder niets. Hierdoor blijven uw andere activa onbelast met pandrechten en wordt uw leenvermogen zo min mogelijk aangetast.

Vaste rente

Na afsluiten van de leaseovereenkomst staan de leasetermijnen vast. Dat betekent dat de rente ook vast staat. Bij bancaire leningen zijn de rentes vaak fluctuerend, denk bijvoorbeeld aan een rekening courant-faciliteit met een variabele basisrente plus opslag. Bij lease staat vooraf duidelijk vast wat u gaat betalen. Daarnaast zijn er geen onverwachte overheadkosten. U kunt de te betalen leasetermijnen dan ook goed afstemmen met uw cash-flow/omzet.

Deel dit bericht:

Casper J.M. van Kester (1997)

Casper J.M. van Kester (1997)

Accountmanager

Sinds 2018 werkzaam voor Activum als accountmanager binnendienst. Hij is van een ondernemend soort: "Laten we het vooral proberen. Het grootste risico is dat het niet lukt."

Contact: casper.vankester@activum-finance.nl