Mkb-ondernemer Pmetaal groeit door dankzij lease Activum

Datum: 28 juli 2023
Mkb-ondernemer Pmetaal groeit door dankzij lease Activum
Foto: V.l.n.r. Casper Barendse (Activum Finance), Duncan Dirkzwager (Activum Finance) en Michael Frijns (PMetaal)

“Het bewerkingscentrum van Bridgeport kon ik relatief goedkoop overnemen bij BMT in Raamsdonkveer. Het was pas twee jaar oud; de oorspronkelijke koper had naar eigen zeggen een maatje te klein aangeschaft. Maar voor mij was het perfect. En vrij nieuw.” Aan het woord is Frijns. Twaalf jaar geleden nam hij PMetaal in Belfeld, bij Venlo, over. Het bedrijf is gespecialiseerd in verspanen van zowel metalen, kunststoffen en stofproducerende materialen als grafiet. Het machinepark bestaat nu uit een HSC-freesafdeling, een CNCfreesafdeling, een teach-in draaiafdeling en een aantal conventionele banken.

De kracht van PMetaal zit in kleinere series, zoals prototyping. Daarnaast zijn ze flexibel en hebben ze korte doorlooptijden. Frijns koos ervoor om te leasen en kwam uit bij Activum Finance. “We waren nog relatief beginnend en hadden geen stapels geld paraat. Banken reageerden eigenlijk niet eens, ondanks dat het bedrijf prima loopt. Ik heb het hele bedrijf gemoderniseerd en veel stabieler gemaakt. Toen ik het overnam, was het bedrijf voor 90 procent afhankelijk van orders van één en dezelfde klant. Nu hebben we een breed portfolio en bedienen we veel meer markten.”

Een uitbreiding was in 2017 noodzakelijk en economisch verstandig. Frijns vroeg offertes op bij de bank. En dus ook bij Activum Finance. “Mijn ervaring? Banken nemen helemaal geen risico’s. Ze leggen alle risico bij de ondernemer en kijken niet naar hoe een mkb-bedrijf echt in elkaar steekt. Eerlijk gezegd reageerden de gewone banken niet eens. Met Activum Finance was het allemaal zo beklonken. Zij gaven me wel aandacht en keken verder dan alleen een jaarverslag.” Voor Frijns is het duidelijk: van de reguliere banken hoef je als mkb-ondernemer niet al te veel meer te verwachten. “Helaas voor hen, want ik zou nu best een nieuwe CNC-bewerkingscentrum willen kopen. Maar eerst gaan we nieuwe personeelsleden werven. Daar ligt nu de bottleneck”, besluit Frijns.

Menselijke maat

Duncan Dirkzwager en Casper Barendse herkennen het verhaal van Frijns. Als je als ondernemer bij een bank aanklopt, lijkt die financiële instelling vooral te kijken naar wat niet mogelijk is. “Bij Activum Finance proberen we juist een manier te vinden om iets wel mogelijk te maken”, zegt Dirkzwager, partner bij het bedrijf. Activum Finance is een onafhankelijke lease-broker en adviseur voor ondernemingen en organisaties die investeren in bedrijfsmiddelen. Het biedt verschillende diensten, waaronder equipment finance (financial- of operational lease), auto & truck lease, vendor lease en mantelfinancieringen.

Activum Finance heeft de afgelopen vijftien jaar meer dan 2.500 klanten geholpen met equipment lease-oplossingen, voor totale investeringen van ruim 700 miljoen euro. Dirkzwager: “We onderscheiden ons met snelheid, duidelijkheid en begrip voor ondernemers. Als mkb-ondernemer wil je dat er naar je geluisterd wordt. Dat, wanneer je als ondernemer belt voor financiering, iemand je aanhoort en reageert.” Barendse valt hem bij: “Banken trekken zich meer en meer terug uit financiering voor het mkb. Zeker als het economisch wat spannender wordt. Ja, als je een bedrijf hebt met een omzet van 50 miljoen euro, staat de bank voor je klaar. Maar als je 5 miljoen omzet hebt en drie ton winst maakt, vindt een reguliere bank het al eng. Wij vinden dat juist een prachtbedrijf met mogelijkheden. Wij nemen dit soort ondernemers wel serieus.”

Cijfers

Zijn de beoordelaars van Activum Finance dan soepeler? Nemen ze grotere risico’s? Dirkzwager: “We zijn ook kritisch en kijken ook goed. Maar we kijken niet alleen naar de cijfers. We kijken ook naar de ondernemers. Welke mensen zijn dat? Hoe staan ze in het leven? Hoe zijn ze geworteld? Hoe is het bedrijf zelf? Daar hebben we geen dikke rapporten voor nodig. We zijn specialist in onder andere de maakindustrie, dus we weten wat er te koop is. We kunnen inschatten wat de waarde van een machine is. Maar de machine staat niet voorop. Voorop staat de menselijke maat.” Volgens Barendse doorloopt een leaseaanvraag bij Activum Finance dezelfde stappen als bij een grootbank. “Maar wij snappen niet waarom je daar drie weken over moet doen”, zegt hij. “We bekijken de cijfers, sturen een mail met wat vervolgvragen, kijken naar de machine en nemen een besluit. Dat is simpel. En eigenlijk vinden we het ook prima dat een reguliere bank dat blijkbaar niet kan.”

Deel dit bericht:

Casper J. Barendse (1971)

Casper J. Barendse (1971)

Partner

Sinds 2008 werkzaam voor Activum als partner. Hij wordt enthousiast van ondernemen en ondernemers: "iets uit niets creëren" is het mooiste wat er is.

Contact: 06-10674203 / cjb@activum-finance.nl