Leasen bij uw huisbank: niet per se of per se niet?

Datum: 06 maart 2019
Leasen bij uw huisbank: niet per se of per se niet?

U heeft een goede verstandhouding met uw huisbank en overweegt te investeren in een bedrijfsmiddel en dit te financieren. Uit uw lopende middelen (rekening courant) is in veel gevallen dan niet de meest verstandige optie. Een rekening courant is er om uw werkkapitaalbehoefte te financieren en niet om langdurige verplichtingen aan te gaan.

Financiering middels een middellange lening is een optie maar in veel gevallen wordt toch gekozen voor een oplossing in een leasevorm. Lease leent zich immers uitstekend voor de financiering van kapitaalgoederen.

Waarom wel of niet bij uw huisbank?

Een reden om het voorstel bij uw huisbank neer te leggen is dat de huisbank uw onderneming in theorie het best zou moeten kennen en daarmee ook tot een snelle besluitvorming zou moeten kunnen komen. Hoeft ook helemaal geen verkeerde beslissing te zijn - maar werkt in de praktijk vaak anders

Zijn er redenen te bedenken waarom het verstandiger is om niet via uw huisbank te leasen.

  • Er is recent al wat meer geïnvesteerd door u. Het dossier is recent over de burelen van de bank gegaan. Het kan in de praktijk geen kwaad de huisbank niet overal voor te benaderen. Dit zorgt voor rust in het dossier.
  • Het betreft een specifiek object wat niet per se door de leasemaatschappij van de huisbank als interessant wordt gekwalificeerd.
  • De huisbank kan slechts uit een loket (het eigen) betrekken.
  • Kleine investeringen kunnen grote fiatteringstrajecten kennen omdat zij onderdeel uitmaken van de totale faciliteit die u bij uw huisbank betrekt. Met als gevolg langere doorlooptijden of een relatiemanager die voor uitgebreid verhaal staat voor een beperkte investering.

En dan de belangrijkste 2 redenen om iets verder te kijken dan uw huisbank lang is…

  1. Spreiding!

Als zorgvuldig ondernemer zorgt u ervoor dat geen enkele van uw leveranciers leidt tot een bedrijfsrisico: mocht de leverancier niet meer kunnen of willen leveren, dan heeft u zorgvuldig uw relatie met alternatieve leveranciers onderhouden, zodat u soepel uw vraag bij andere partijen beantwoord en opgelost ziet.

Gaat het echter om geld, een belangrijke levensvoorwaarde voor iedere onderneming, dan zien we vaak dat ondernemers op basis van oneigenlijke argumenten, daar willens en wetens een levensgroot risico creëren, onder het matige argument van van ‘gemak’ of ‘zo doe ik het altijd.’

  1. Cross default… wat is dat?

U financiert bij uw huisbank een object. Via de kleine letters vormt dit object nu niet alleen zekerheid voor deze specifieke financiering, maar óók voor alle reeds lopende financieringen van de huisbank.

Het grote voordeel van lease (1 zekerheid voor 1 financiering) valt direct weg… En dat was vast niet de bedoeling!

Kortom, redenen voldoende om uw volgende leaseaanvraag eens niet bij uw huisbank neer te leggen.

Activum heeft met voornoemde argumenten niets te maken, en kan u helpen juist de spreiding van financiers te bewerkstelligen. Wij staan volstrekt onafhankelijk en vrij in onze keuze van financiers en zijn in staat om een passende financier bij een object en klant te zoeken. Ongeacht aard van het object, leeftijd van het object of eerdere aanvragen recent gedaan door uw onderneming.

Deel dit bericht:

Frits de Haan (1969)

Frits de Haan (1969)

Business Origination & Development

Achtergrond in corporate lending en consumer finance (Deutsche Bank, ABN Amro).

Contact: frits.dehaan@activum-finance.nl