Lage rentes wennen heel snel. Hoge rentes niet. Wen er maar aan!

Datum: 15 juni 2022
Lage rentes wennen heel snel. Hoge rentes niet. Wen er maar aan!

De afgelopen maanden is de rentecurve heel vlot zeer steil opgelopen.

Door de mondiale opkoop- en steunprogramma’s werd er bijzonder veel geld gepompt in ons economisch systeem. Geld leek bijna waardeloos danwel gratis. Rente op de spaarrekening verdween. Oh jee! De burger maakte zich zorgen en sprak elkaar bemoedigend toe om toch vooral snel dat geld te beleggen om toch enig rendement te maken. Verbouwingen en verduurzaming kan als verstandig aangemerkt worden. Gaan speculeren in crypto’s doorgaans niet. Met de tulpenbolrage ging het ook ooit mis. Waar in de tijd van Icesave 5% op spaargeld gemaakt kon worden, belegde de actieve burger nu voor 4,5% via crowdfunding in startende ijssalons. Van risicoloos sparen met garantie naar... ijs! Oh yeah!

Het gevolg van die overvloed aan liquiditeit vertaalde zich onder meer in prijsopdrijving van assets. Denk aan de prijsstijgingen van zakelijk vastgoed en woonhuizen, kunst, kekke bijzondere auto’s, maar ook de hoge multiples die voor bedrijven en aandelen werden betaald.

Hoewel de sluizen ruim open stonden de afgelopen jaren, is het feestje van gratis geld voorbij.

What goes up, must come down

En evenzeer geldt voor economische cycli het omgekeerde: what goes down, must come up - eventually. Kortom, we gaan weer betalen voor geld. De 10 jarige hypotheekrente is van 1% naar inmiddels bijna 4% gestegen dit jaar. Financierde je een nieuwe metaalbewerkingsmachine begin dit jaar voor 3,5% tot 4%, reken op 5,5% tot 6% vandaag. En als hij pas volgende maand geleverd wordt, op 7%.

Ja, zo hard gaat het. Geld gaat weer geld kosten. Ik bedoel: lenen gaat weer geld kosten. Niet een minieme marge, een afrondingsverschil dat je toch al fiscaal kan verrekenen, maar weer serieuze bedragen, waar een verstandig ondernemer of financieel adviseur over nadenkt.

Maar... ik krijg nog steeds geen spaarrente?

Klopt. Daar is geen reden toe. Uw geld is niet nodig voor de financier om zijn business te draaien.
Hoewel de risico’s stijgen in de ogen van financiers, is de prijs van geld bij bijvoorbeeld de ECB nog immer relatief laag. Kortom, aan de inkoop ligt het niet (allemaal). Het zijn de risicopremies. De risicoperceptie. Waaide de wind tot nu ondanks Covid redelijk comfortabel in de zeilen, nu zou die wel eens kunnen draaien. Of stilvallen. Want… logistieke ketens kraken, grondstoffen zijn schaars, de energieprijzen stijgen, conflicten ontstaan en barrières verschijnen. Dat zal ergens pijn gaan doen. Bij uw bedrijf? Of bij uw afnemer? Betaalt hij dan nog uw factuur? Tja. De onzekerheden nemen toe. Dus de rente ook.

Het is simpel: we gaan schaarste weer leren kennen, ervaren & waarderen. En waarderen, betekent een prijskaartje eraan hangen.

Ook aan geld. Wen er maar aan.

Deel dit bericht:

Casper J. Barendse (1971)

Casper J. Barendse (1971)

Partner

Sinds 2008 werkzaam voor Activum als partner. Hij wordt enthousiast van ondernemen en ondernemers: "iets uit niets creëren" is het mooiste wat er is.

Contact: 06-10674203 / cjb@activum-finance.nl