Investeringsaftrek: de fiscus helpt bij uw investering

Datum: 30 juni 2020
Investeringsaftrek: de fiscus helpt bij uw investering

De investeringsaftrek is een regeling waardoor u minder belasting hoeft te betalen. U mag namelijk een deel van het bedrag dat u investeert, aftrekken van uw winst. Door te investeren, kunt u dus weer geld besparen.

Iedere ondernemer in Nederland die belastingplichtig is voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, kan deze regelingen gebruiken.

Er zijn 3 soorten investeringsaftrek, en er is de VAMIL-regeling.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

U komt in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek als u hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Het bedrag dat u van de winst mag aftrekken, is afhankelijk van het totaalbedrag dat u hebt geïnvesteerd. De exacte bedragen vindt u hier.

Energie-investeringsaftrek

U kunt hiervoor kiezen als u hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die de overheid heeft erkend als energie-investeringen.

De aftrek is 45% als u in 2020 investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst. Het minimale investeringsbedrag is € 2.500 per bedrijfsmiddel. Het maximum investeringsbedrag is € 124.000.000

Investeringen kunnen tegelijkertijd in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een combinatie van energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek is niet mogelijk.

U moet uw investering vooraf melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
Download de energielijst van de internetsite van RVO.nl.

Kiest u voor energie-investeringsaftrek, dan kunt u geen milieu-investeringsaftrek krijgen voor diezelfde bedrijfsmiddelen.

Hier vindt u de verdere gegevens van de EIA.

Milieu-investeringsaftrek en VAMIL

U komt in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek als u hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën hebben erkend als milieu-investeringen. Bepaalde milieuvriendelijke investeringen komen bovendien nog in aanmerking voor de VAMIL-regeling (willekeurige afschrijving). Meer informatie alhier.

 

Deel dit bericht:

Casper J. Barendse (1971)

Casper J. Barendse (1971)

Partner

Sinds 2008 werkzaam voor Activum als partner. Hij wordt enthousiast van ondernemen en ondernemers: "iets uit niets creëren" is het mooiste wat er is.

Contact: 06-10674203 / cjb@activum-finance.nl