Financial lease van zonnepanelen, wat zijn de mogelijkheden?
Het leasen van productiemiddelen komt veel voor, denk aan; vrachtauto’s, grondverzetmachines, heftrucks en tractoren. De leasemogelijkheden voor verduurzaming (zoals zonnepanelen (PV), zonnecollectoren, energie-opslag en laadpalen) zijn echter nog schaars en moeilijk toegankelijk voor het MKB.
Intrinsieke of financiële motieven
Voor het MKB zijn er verschillende motieven om te verduurzamen. Vaak is de aanleiding om hierover na te denken een economische reden. Er is een belangrijke besparing te realiseren of er kan zelfs geld verdiend worden. Daarnaast zijn er ondernemers die vanuit rentmeesterschap een intrinsieke motivatie hebben om zuiniger om te gaan met het klimaat en daarom investeren in verduurzaming. Bovendien zien wij steeds meer ondernemers die zich door wetgeving in verband met energielabel-eisen genoodzaakt zien om hun pand te verduurzamen: eerst naar energielabel C, vervolgens naar energielabel A.
Financiering zonnepanelen
Bij alle motieven speelt financiering een belangrijke rol. Voor het MKB is het lastig en ondoorzichtig om financiering te vinden voor verduurzamingsplannen. “De markt zit vol goedkoop geld, maar zie er als MKB-er maar aan te komen”.
Grofweg zijn er 3 manieren voor de MKB-er om verduurzamingsplannen te financieren:
- Eigen middelen
- Huisbank
- Objectfinanciering middels financial lease
Wanneer een MKB-er voldoende eigen middelen tot zijn beschikking heeft en deze middelen niet nodig zijn voor investeringen of aflossingen, dan is verduurzaming een goede aanwending. Het rendement is redelijk makkelijk te realiseren.
Als die middelen er niet (voldoende) zijn, dan is de huisbank vaak de logische partij om een financiering aan te vragen voor investeringen. Door het aangepaste bedieningsmodel staan de huisbanken echter steeds verder af van hun klanten. Het aanvragen en het verkrijgen van een lening voor bijvoorbeeld zonnepanelen, energie-opslag of laadpalen kan een (nodeloos) lang en frustrerend proces blijken. Hoe dan ook, er zijn oplossingen. Wanneer er bijvoorbeeld overwaarde is in een bedrijfspand, kan er middels een (extra) hypotheek een financiering worden afgesloten.
Houd hierbij wel rekening met de leencapaciteit bij de huisbank. Net als geld kan leencapaciteit maar 1 keer worden uitgeven/gebruiken. Mochten er nog andere investeringsplannen zijn, dan is het goed om hier zorgvuldig rekening mee te houden.
De laatste optie is objectfinanciering of financial lease. Een financiële lease is in veel opzichten een goede en gemakkelijke oplossing. Met deze leasevorm kan 100% van de investering tot wel 10 jaar gefinancierd worden. De lease staat dan geheel los van de financiering bij de huisbank. De zekerheid voor de lease wordt gevormd door de zonnepanelen zelf: er worden geen aanvullende zekerheden gevraagd. Groot voordeel is ook dat het aanvraag- en afwikkelproces zeer overzichtelijk, gemakkelijk en snel is.
Veel investeringen zijn op deze manier al gerealiseerd. Denk - naast de zonnepanelen - ook aan zonnecollectoren, energie-opslag en laadpalen. De besparingen op energiekosten zijn doorgaans hoger dan de maandelijkse aflossing en rente. Kortom, geld besparen door slim te financieren.
Economisch eigenaar
Als economisch eigenaar van de investering kan de ondernemer die financiert middels financial lease gebruik maken van aantrekkelijke subsidies en fiscale regelingen, waaronder SDE++, IDSE en EIA.
Dat is een belangrijk verschil met de situatie waarbij een operationele lease of dakhuur wordt aangeboden: in dat geval is de ondernemer namelijk géén eigenaar van de zonnestroominstallatie en maakt dan geen gebruik van de aantrekkelijke subsidies. Zonde natuurlijk, zo wordt de terugverdientijd nodeloos verlengd.
Financiële lease
Activum Groen Lease is uw duurzame leasespecialist. Wij verlagen de drempel voor het realiseren van duurzame investeringen door het aanbieden van transparante financiële lease oplossing. Bijdragen aan een gezonder klimaat én economisch voordeel behalen is een fijne optelsom, waar wij u graag bij assisteren.
Check www.groen-lease.nl om een calculatie voor uw onderneming of uw afnemer te berekenen. Met 7 simpele stappen is het proces van aanvraag tot uitbetaling inzichtelijk en gemakkelijk.