Businesslunch met Iens

Datum: 08 juli 2013
Businesslunch met Iens

Voor Booming Amsterdam bezoekt Iens Boswijk, oprichtster van Iens.nl, samen met een bijzondere partner een inspirerende lunchlocatie. Dit keer gaat zij voor de businesslunch naar Roberto’s. Haar gast is Casper Barendse, oprichter en eigenaar van Activum Finance.

Het is prachtig weer, een uitgelezen moment om neer te strijken op het bijzondere terras van het Italiaanse restaurant Roberto’s, gelegen aan de voorkant van het Hilton Hotel aan de Apollolaan. Je zit hier fijn privé en afgeschermd van het verkeer. Houten tafels, linnen servetten, chique glaswerk en een uitermate goede verzorging. Wat mij betreft een goed bewaard geheim van Amsterdam-Zuid.Aan onze tafel zit een vrolijke, goed geklede man, geheel passend bij de losse Italiaanse zakelijke sfeer die Roberto Payer (Italiaan pur sang en al 23 jaar general manager van Hilton Amsterdam) hier zo goed weet neer te zetten. Het is Casper Barendse, oprichter en eigenaar van Activum Finance, een bedrijf dat financial leasecontracten regelt voor het MKB voor alle mogelijke bedrijfsmiddelen. “Een gat in de markt”, zoals hij zelf aangeeft. “In het buitenland wordt gemiddeld zo’n 20% van de bedrijfsmiddelen gefinancierd met financial lease, hier in Nederland zijn we daar nog wat aarzelend over.

Veel ondernemers weten niet dat dit bestaat en dat het vaak voordeliger is dan de gangbare bankfinancieringen.” Het gaat bijvoorbeeld om financiering van auto’s, kopieerapparaten, massagestoelen, machines of boten. En laatst zelfs voor een vliegtuig met een financieringswaarde van 60 miljoen. Casper studeerde ondernemingsrecht en werkte onder meer bij Deloitte Corporate Finance. In 2009 startte hij met Activum Finance. “Ik wilde naar een online ‘machine’ toe die diensten verkoopt in plaats van uren. Voorheen kon ik hooguit zes tot acht projecten onder mijn hoede nemen, nu kan Activum met behulp van de toegankelijke website op enorme schaal opdrachten afhandelen.”

Menu

Voordat we verder praten maken we eerst een keuze uit de menukaart. Vooraf nemen we Insalata Mista met gegrilde coquilles en een Bavarese di Peperoni e fiori di zuco ripieni di branzino (flan van rode paprika, pompoen bloem en tartaar van zeebaars). Daarbij laten we een witte Verdicchio Dei Castelli serveren uit de Marche, Italië, lekker fruitig en droog. Onze voorgerechten verschijnen ter tafel. De feloranje kleur van de flan van paprika spat van het bord, daarop de fris zure rauwe tartaar van zeebaars. Heerlijk van smaak, uitstekend voor de lunch. De flan had wat Casper betreft iets meer pit mogen hebben. Op de menukaart was ‘di peperoni’ vertaald met ‘rode pepers’. In dit geval zijn het toch echt paprika’s en die zijn zoet. Mijn Insalata Mista met verse gegrilde coquilles is overtuigend veel groen, aangemaakt met olijfolie en een beetje balsamico en lauwwarme coquilles.

Lagere rente

Terugkomend op de business vraag ik Casper nog wat er gebeurt met de geleasede assets als het bedrijf van de ondernemer failliet zou gaan. “Het mooie is dat deze bedrijfsmiddelen los gefinancierd worden, dat betekent dat deze zaken bij faillissement teruggaan naar de financier, die ze voor de restwaarde kan verkopen, alvorens de hele boedel van de ondernemer onder de curator valt. Meer zekerheid dus voor de financier en daardoor zijn er betere renteafspraken te maken.” Casper wil financiers uit binnen- en buitenland zo scherp mogelijk krijgen om de beste afspraken te kunnen maken voor de ondernemers. “Tenslotte kennen veel ondernemers in Nederland nog slechts de beperkte financieringsmogelijkheden bij de drie conservatieve banken, die zeker tegenwoordig de deur vooral dicht houden. En daar wil ik wat aan doen, want ondernemers moeten ook in tijden van crisis verder kunnen groeien met hun bedrijf.”

Ober Daniel komt het hoofdgerecht brengen. Voor Casper een groot wit bord met een forse kalfsentrecote, prachtig gepaneerd van buiten en roze, mals en sappig van binnen. Voor mij de Borlotti bonenpuree met kreeft. Een royale rode staart en schaar op de zachte crème van dit typische Italiaanse boontje lachen mij toe. Ik had er persoonlijk wat citroen over willen sprenkelen, dat zou de smaak van de kreeft net wat sprankelender maken. Als Daniel terugkomt begint Casper in rap Spaans met hem te converseren. Daniel is uit Peru en Casper geeft toe dat hij zijn hart al lang geleden aan het temperamentvolle Spanje heeft verpand. Waarna hij er nog snel aan toevoegt dat Rome ook hoog op zijn favorietenlijstje staat. Gelukkig maar want we zitten hier tenslotte niet voor niets op het terras bij de Italiaanse onderkoning van Nederland, Roberto Payer.

Laatste vraag aan Casper: hoe ziet hij de toekomst van Activum Finance?

“Het afgelopen jaar zijn we met 30% gegroeid, dit jaar ziet het er naar uit dat zich dat zal herhalen. Zeker omdat binnenkort mijn nieuwe partner toetreedt. En dan is het natuurlijk van belang zoveel mogelijk ondernemers te bereiken en te laten zien dat zij mede door Activum Finance kunnen groeien!”

www.boomingamsterdam.nl / www.iens.nl

Deel dit bericht: